piątek, 9 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepiej smakują gdy są zrobione z młodych ziemniaków.

Składniki:
-2 kg ziemniaków
-2 szt jajka
-2 łyżki mąki pszennej
- 1-2 cebule
-  sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki  umyj  i obierz. Ziemniaki i cebulę przepuść przez sokowirówkę/po to ją kupiłam/ ale dozwolone są wszystkie techniki.Odlej 3/4 szklanki soku.Do pozostałego soku z krochmalem dodaj oddzieloną suchą masę , jajka , mąkę, sól i pieprz. Do połowy mieszaniny dodaj roztarty w dłoniach majeranek/praktycznie dodaję go po usmażeniu połowy placków/. Dokładnie wmieszaj.Masa na placki jest jednolita- taka jak lubię.Usmaż tradycyjnie na oleju rzepakowym
Placki podaję ze śmietaną lub żurawiną.Smakują również "gołe" /określenie syna z dzieciństwa/.
Lubię gdy zostanie trochę placków na następny dzień.Kroję je i smażę z dodatkiem jajek/proporcje dowolne/- bardzo smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz