wtorek, 13 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką

Porzeczka czerwona w moim ogrodzie bardzo ładnie obrodziła, więc postanowiłam wykorzystać je do ciasta , mimo ich kwaśnego smaku.





Składniki na ciasto:     
-500 g mąki pszennej
-150g cukru
-100 g masła
-3 żółtka
-0,4 l mleka
-40 g drożdży
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-sól
-cukier puder do posypania ciasta 

Składniki na kruszonkę:
-200 g mąki pszennej
-100 g cukru pudru
-100 g masła

Z 0,1 l ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 40 g drożdży przyrządź rozczyn.Dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - rozczyn powinien podwoić swoją objętość.Drożdże najlepiej mnożą się w temperaturze 24-30 stopni Celsjusza.
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaj przesianą mąkę, rozczyn i sól.Wyrabiaj w mikserze łapką do ciasta na najmniejszych obrotach przez 20 minut.Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W tym czasie umyj i osusz porzeczki.Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż na blachę, wyścieloną  papierem do pieczenia, zwilżonymi w tłuszczu rękoma .Wyłóż owoce na ciasto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Przyrządź kruszonkę i posyp wyrośnięte ciasto.Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na około 1 godzinę.Ostudzone ciasto wyjmij z blachy i posyp cukrem pudrem.
Zachęcam do korzystania z owoców sezonowych, zwłaszcza jeśli są na przysłowiowe wyciągnięcie ręki.


1 komentarz: