piątek, 16 sierpnia 2013

Kotlety z indyka z serem

Moim ulubionym surowcem na dania mięsne i zupy jest mięso z indyka. Zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu niż inne mięsa.Proponowane przeze mnie kotlety są proste w wykonaniu więc zachęcam zwłaszcza początkujących.






Składniki:
-400 g piersi z indyka
-200g sera żółtego
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-natka pietruszki
-sól
-pieprz
-olej do smażenia 

Mięso z piersi indyka i żółty ser pokrój w drobną kostkę.Dodaj jajka ,przyprawy i drobno pokrojoną natkę pietruszki.Dokładnie wymieszaj.Stopniowo dodawaj mąkę mieszając. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką masę i uformuj małe placuszki.Smaż rumieniąc z obu stron.
Podaję je z ziemniakami i mizerią.
Kotlety można zrobić również z piersi kurczaka.
                                                                                                                                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz