niedziela, 8 września 2013

Knedle ze śliwkami

Śliwki zerwałam w sadzie - jak co roku są bardzo smaczne. Warto jeść śliwki , bo zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi :)






Składniki:
-750g ziemniaków/ obranych 500g/
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-sól
-15 szt śliwek węgierek
-śmietana 18%
-cukier do posypania
 
Śliwki umyj, przetnij do połowy, wypestkuj.Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź,ciepłe zmiel. Po wystudzeniu wymieszaj z jajkiem. Mąkę i ziemniaki podziel na 3 części  i wyrabiaj partiami, gdyż przetrzymane ciasto surowe szybko rzednie i rozpływa się w czasie gotowania.Z każdej części ciasta ukształtuj wałek, potnij na 5 części.W każdą cząstkę zawiń śliwkę. Gotuj partiami w osolonej wodzie około 7 minut, aż śliwki będą miękkie.Ugotowane odcedź. Podawaj polane śmietaną i posypane cukrem.Można podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Z podanych składników wychodzi 15 sztuk knedli.Polecam ,bo ich wykonanie jest bardzo łatwe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz