sobota, 1 marca 2014

Oponki

Oponki to smaki z dzieciństwa mojej córki Moniki.





Składniki:
-500 gram mąki pszennej 
-500 gram białego sera
-100 gram cukru pudru
-4 żółtka
-1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
-250 ml kwaśnej śmietany
-cukier waniliowy
-1 kieliszek wódki
- cukier puder do posypania
-olej do smażenia
Mąkę przesiej, dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Wymieszaj. Następnie dodaj biały ser, sodę i wódkę.Wyrób ciasto.Rozwałkuj ciasto porcjami na grubość 0,5 cm.Wykrawaj szklanką kółka, a kieliszkiem dziurkę.Smaż z dwóch stron na złoty kolor.Wyłóż na papierowy ręcznik. Po odsączeniu z tłuszczu przełóż na talerz i posyp  cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz