wtorek, 27 sierpnia 2013

Tarta z owocami

Tarta ,którą dziś proponuję jest bardzo smaczna. Można ją zrobić z owoców , które właśnie  są dostępne.Moja tarta jest z borówkami amerykańskimi.




Składniki na ciasto:
-250g mąki krupczatki
-150g masła lub margaryny
-80 g cukru pudru
-2 żółtka
Przesianą mąkę posiekaj z masłem, dodaj przesiany cukier puder, surowe żółtka. Zagnieć szybko ciasto.Ja mieszam ciasto w mikserze.Włóż ciasto na 15 minut ciasto do lodówki.Następnie wyłóż ciasto do foremki i rozprowadź palcami równomiernie po całej foremce/ciasto można też rozwałkować/. Po nakłuwaj ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz ciasto przez 30 minut.
Składniki na masę budyniową:
-1 budyń waniliowy
-2 szkl. soku pomarańczowego
-2 łyżki cukru
Półtorej szklanki soku zagotuj z cukrem.Budyń wymieszaj w pół szklanki soku i wlej do gotującego się soku. Chwilę pogotuj i wyłóż na ciasto.Odstaw do ostygnięcia.
Składniki na masę śmietanową:
 -1/4 szklanki mleka
-0,5 litra śmietanki kremówki - 30%
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Odstaw do ostudzenia.Śmietanę ubij z cukrem, dodaj bardzo powoli mleko z żelatyną.
Wyłóż masę śmietanową na ostudzoną masę budyniową Na wierzchu ułóż owoce.
Ciasto zostało zrobione i zjedzone z okazji 1 rocznicy bloga mojej córki.



piątek, 16 sierpnia 2013

Kotlety z indyka z serem

Moim ulubionym surowcem na dania mięsne i zupy jest mięso z indyka. Zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu niż inne mięsa.Proponowane przeze mnie kotlety są proste w wykonaniu więc zachęcam zwłaszcza początkujących.






Składniki:
-400 g piersi z indyka
-200g sera żółtego
-2 jajka
-2 łyżki mąki
-natka pietruszki
-sól
-pieprz
-olej do smażenia 

Mięso z piersi indyka i żółty ser pokrój w drobną kostkę.Dodaj jajka ,przyprawy i drobno pokrojoną natkę pietruszki.Dokładnie wymieszaj.Stopniowo dodawaj mąkę mieszając. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką masę i uformuj małe placuszki.Smaż rumieniąc z obu stron.
Podaję je z ziemniakami i mizerią.
Kotlety można zrobić również z piersi kurczaka.
                                                                                                                                                                        

wtorek, 13 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką

Porzeczka czerwona w moim ogrodzie bardzo ładnie obrodziła, więc postanowiłam wykorzystać je do ciasta , mimo ich kwaśnego smaku.





Składniki na ciasto:     
-500 g mąki pszennej
-150g cukru
-100 g masła
-3 żółtka
-0,4 l mleka
-40 g drożdży
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-sól
-cukier puder do posypania ciasta 

Składniki na kruszonkę:
-200 g mąki pszennej
-100 g cukru pudru
-100 g masła

Z 0,1 l ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 40 g drożdży przyrządź rozczyn.Dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - rozczyn powinien podwoić swoją objętość.Drożdże najlepiej mnożą się w temperaturze 24-30 stopni Celsjusza.
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaj przesianą mąkę, rozczyn i sól.Wyrabiaj w mikserze łapką do ciasta na najmniejszych obrotach przez 20 minut.Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W tym czasie umyj i osusz porzeczki.Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż na blachę, wyścieloną  papierem do pieczenia, zwilżonymi w tłuszczu rękoma .Wyłóż owoce na ciasto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Przyrządź kruszonkę i posyp wyrośnięte ciasto.Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na około 1 godzinę.Ostudzone ciasto wyjmij z blachy i posyp cukrem pudrem.
Zachęcam do korzystania z owoców sezonowych, zwłaszcza jeśli są na przysłowiowe wyciągnięcie ręki.


piątek, 9 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepiej smakują gdy są zrobione z młodych ziemniaków.

Składniki:
-2 kg ziemniaków
-2 szt jajka
-2 łyżki mąki pszennej
- 1-2 cebule
-  sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki  umyj  i obierz. Ziemniaki i cebulę przepuść przez sokowirówkę/po to ją kupiłam/ ale dozwolone są wszystkie techniki.Odlej 3/4 szklanki soku.Do pozostałego soku z krochmalem dodaj oddzieloną suchą masę , jajka , mąkę, sól i pieprz. Do połowy mieszaniny dodaj roztarty w dłoniach majeranek/praktycznie dodaję go po usmażeniu połowy placków/. Dokładnie wmieszaj.Masa na placki jest jednolita- taka jak lubię.Usmaż tradycyjnie na oleju rzepakowym
Placki podaję ze śmietaną lub żurawiną.Smakują również "gołe" /określenie syna z dzieciństwa/.
Lubię gdy zostanie trochę placków na następny dzień.Kroję je i smażę z dodatkiem jajek/proporcje dowolne/- bardzo smaczne.